Vegetarische Barbecue met spierballen

 

(door Marianne Stolp, lid van de werkgroep Brabant van de Partij voor de Dieren)

Op zaterdag 26 juli hebben een aantal leden van de Partij voor de Dieren, werkgroep Brabant, gesmuld van allerlei gegrilde heerlijkheden. En…. er kwam geen dood dier aan te pas want alles wat op de barbecue kon was van plantaardige makelij. Een grote variëteit aan spiezen, burgers, balletjes, gemarineerde plakken courgette, reuzenchampignons lag klaar om gegrild te worden. Dit tezamen met heerlijke pittige sauzen, stokbrood, kruidenboter, salades. Teveel om op te noemen en allemaal even lekker.

Het gezelschap dat zich op deze middag verzamelde op de intieme kleine motorcamping "Het Dijkje" te Eck en Wiel was ook niet mis. De trotse eigenaren van schitterende blinkende motoren waren van heinde en ver gekomen om de traditie van deze vegetarische barbecue voort te zetten. Velen van deze motormuizen waren echte kilometervreters en er werden talloze verhalen en tips uitgewisseld over de mooiste routes in binnen- en buitenland. Het is een apart wereldje op zich met een grote saamhorigheid.

Met de eigenaren van de camping (Joop en Dia de Jonge) hebben we gepraat over onze gezamenlijke passie: het dierenwelzijn. Vooral het verhaal van Joop over zijn ervaringen ten tijde van de vogelpest epidemie in 2003 was indrukwekkend. Hij is één van degenen geweest die zo moedig waren om op te komen voor de hobbykippen. Joop werd door de AID verdacht van medeplichtigheid aan het laten onderduiken van dieren. Hij werd daardoor zelfs gearresteerd en 6 uur lang verhoord door 2 AID rechercheurs. Na onderzoek van zijn computer en alle daarop voorkomende e-mails heeft het nog bijna 2 jaar geduurd voordat de zaak wegens gebrek aan bewijs werd geseponeerd. De ervaringen van Joop roepen associaties op met Kafkaiaanse thema's: de onpersoonlijke bureaucratie, de ‘mannen in de witte pakken’, de regelgeving, de boetes, de tegenstrijdige adviezen van minister Veerman, "Brussel" en de epidemiologen. Ook de angst voor verraders omdat de eigenaren van kippen, waaronder vaak kinderen,  bang waren hun geliefde tamme krieltjes te moeten afstaan.   

Mede door deze realistische verhalen vloog de avond voorbij en toen het onheilspellend gerommel in de lucht met felle bliksemschichten zich eindelijk ontlaadde in een tropische regenbui konden we allemaal de gezellige blokhut in vluchten waar de koffie met chocola klaarstond.

Deze jaarlijkse vegetarische barbecue is waarlijk een traditie om in ere te houden en  verder te vertellen want zelfs de meest verstokte vleeseters kunnen hier overtuigd raken dat een vreedzaam maal niet alleen iets voor kwezels met geitenwollen sokken  is.

    

Partij voor de Dieren, werkgroep Brabant