Vegetarische barbecue op Motorcamping het Dijkje.

 (Door Edna Kalb en Fred Meijer, twee lezers van ‘Leven’, het blad van de Nederlandse Vegetariërsbond)

Eind juli 2004 zijn wij op een prachtige zomeravond te gast bij de vegetarische barbecue op Motorcamping Het Dijkje te Eck en Wiel. Wij zijn zelf geen motorrijders, maar dat blijkt gelukkig geen probleem. Het pad langs de camping staat vol met indrukwekkende motoren en op het grasveld staan de tenten gezellig dicht bij elkaar. Eigenaren en organisatoren Joop en Dia de Jonge zijn zelf vegetariër en vinden het leuk om eens per jaar dit vlees- en visloze evenement te organiseren. En zij kunnen er wat van, zo zal later blijken!

Terwijl de barbecues worden aangestoken arriveren er meer en meer motorrijders en ontmoeten wij ook een drietal mensen die - net als wij - via het artikel in Leven hier terecht zijn gekomen. Intussen wordt alles klaargezet: spiesen, salades, sausjes, stokbrood, schalen met diverse schijven, sateetjes en een pan met pindasaus, alles uiteraard vegetarisch. En er zijn pakketjes met voorgekookte aardappels met kruidenboter om te poffen en broccoli-groentepakketjes. Het water loopt ons allen in de mond! Joop, Dia en hun enthousiaste assistenten Katinka en Rens zijn de hele dag al bezig geweest met de voorbereidingen en hebben alles onder controle. Er volgt nog een korte uitleg, en dan mogen we toetasten met z’n allen.

Hoewel we met zo’n veertig mensen zijn, gaat alles in goede harmonie. We kunnen zelf uitkiezen wat we lekker vinden en dit ook zelf op de barbecue plaatsen. Er wordt gezellig gebabbeld tijdens het wachten. Een van de campinggasten vertelt: ‘Ik ben gisteravond pas vegetariër geworden.’ Verderop wordt er gefilosofeerd over vegetarische motorolie... Aan ons wordt tussendoor gevraagd wanneer we een motor gaan kopen, want men heeft ons uiteraard aan zien komen in onze auto. Het gaat intussen verrassend snel op de barbecue, dus is het opletten geblazen dat de lekkernijen niet verbranden.

Het smaakt allemaal even heerlijk. De spiesen met champignons, ananas, rode en gele paprika en vegaballetjes zijn feestelijk en lekker. We zitten met z’n allen aan lange houten tafels en het is een mooi gezicht om zo’n verzameling mensen van diverse pluimage hier met elkaar te zien genieten. De overgrote meerderheid van de mensen is duidelijk geen vegetariër, maar deze BBQ bevalt kennelijk goed. Er is zelfs iemand die voor het eerst in z’n leven vleesvervangers eet: ‘Smaakt reuze lekker!’

Het is een ongedwongen en gezellige boel op camping het Dijkje. De zon verwent ons ook en terwijl de avond vordert en wij hier gezamenlijk midden in de natuur genieten met elkaar, is het leven even goed zoals het is. Bij het afscheid wordt ons gezegd dat we ook volgend jaar weer welkom zijn: ‘Maar dan wel met de motor komen hoor!’